۳۰/ فروردين /۱۴۰۴
07:30 19 / 01 /1404
مخترع دهه‌هشتادی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

افراد زیر ۱۸ سال دیگر نمی‌توانند خودرو را روشن کنند/ اختراعی که سالانه جان هزاران نفر را نجات می‌دهد

افراد زیر ۱۸ سال دیگر نمی‌توانند خودرو را روشن کنند  اختراعی که سالانه جان هزاران نفر را نجات می‌دهد
تکنولوژی جدیدی در دنیای نوآوری‌های خودرویی به کمک سرنشینان آمده که به‌عنوان پزشک خودرویی خطر خفگی در کابین را به‌طور کامل ریشه‌کنی می‌کند، این فناوری با قفل کردن خودرو برای رانندگان زیر ۱۸ سال نیز ایمنی سفرهای جاده‌ای را دوچندان کرده و به والدین اطمینان می‌دهد که فرزندانشان نمی‌توانند به طور غیرقانونی پشت فرمان بنشینند.

خبرگزاری آنا؛ در عصری نوین از فناوری و نوآوری در ایران اسلامی، جوانانی برومند قد علم کرده‌اند که با دستان توانمند خود، مرزهای دانش و تکنولوژی را درمی‌نوردند، در این میان، نام علی محسنی دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهشهر جوان دهه هشتادی افتخارآفرین همچون ستاره‌ای درخشان در آسمان علم و صنعت و مکانیک می‌درخشد.

محسنی با تکیه بر دانش، پشتکار و خلّاقیت خود، دست به خلق اختراعی زده که نه‌تنها در ایران، بلکه در سطح جهانی نیز تحولی شگرف در صنعت خودروسازی و ایمنی جاده‌ها ایجاد خواهد کرد.

این جوان نخبه با الهام از درد و رنج هموطنانی که در سوانح رانندگی جان خود را از دست داده‌اند و با عزمی راسخ و اراده‌ای پولادین، پروژه‌ای را آغاز کرده که امروز به ثمر نشسته و نویدبخش آینده‌ای روشن‌تر و ایمن‌تر برای تمامی سرنشینان خودروها در سراسر جهان است.

اختراع بی‌نظیر او سیستمی هوشمند برای تشخیص سن و موقعیت سرنشینان، تشخیص انسان و حیوان و اشیاء در خودرو، گامی بلند درراستای ارتقای ایمنی و کاهش تلفات جاده‌ای به شمار می‌رود.

این دستاورد بزرگ که حاصل سال‌ها تحقیق، طراحی و تلاش شبانه‌روزی این جوان ایرانی است نه‌تنها نشان‌دهنده نبوغ و استعداد سرشار جوانان این مرز و بوم بوده؛ بلکه گواهی است بر این مدعا که با تکیه بر توان داخلی و خودباوری، می‌توان قله‌های رفیع علم و فناوری را فتح و نام ایران را در عرصه بین‌المللی سرافراز کرد.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

این اختراع، بی‌شک، نقطه عطفی در صنعت خودروسازی خواهد بود و با تجاری‌سازی و استفاده گسترده از آن، جان هزاران انسان بی‌گناه در سراسر جهان نجات خواهد یافت.

این اختراع به‌عنوان نمادی از امید، خودباوری و توانمندی جوانان ایرانی در تاریخ این سرزمین جاودانه خواهد ماند و این گزاره را اثبات می‌کند که با حمایت از این جوانان نخبه و فراهم کردن بسترهای لازم برای شکوفایی استعدادهای آنان می‌توانیم آینده‌ای روشن و پرافتخار برای ایران اسلامی رقم بزنیم.

خبرنگار آنا برای بررسی جزئیات ساخت و تولیدی که قابلیت تشخیص سن راننده و سرنشینان، تشخیص موقعیت سرنشینان در خودرو، تشخیص انسان و حیوان و اشیاء در خودرو را دارد، گفت‌وگویی را با علی محسنی مخترع و پژوهشگر حوزه مهندسی پزشکی ترتیب داده است.

گپ و گفت آنا با محسنی در پی می‌آید:

اختراعی که ایمنی خودروها را افزایش می‌دهد

آنا: بیوگرافی کامل از خودتان ارائه کنید و بگویید جرقه اولیه اختراع و محصول مورد نظر چه زمانی به ذهن شما رسید و چه چیزی موجب ساخت آن شد، آیا الهام‌بخش خاصی داشتید یا براساس یک نیاز یا چالش خاص به این ایده و اختراع رسیدید؟

محسنی: علی محسنی هستم، متولد ۲۲ آبان ۱۳۸۱ از استان مازندران شهرستان بهشهر، تک فرزند، دانشجوی گروه مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهشهر، محقق صنایع خودروسازی، پژوهشگر حوزه مهندسی پزشکی و سایر صنایع مرتبط با رشته مکانیک، دارنده مدال طلا و نقره علوم تحقیقات از ایالات متحده آمریکا، دارنده مدال طلا اختراعات کشور ترکیه، جوان برتر استان مازندران سال ۱۴۰۳ در حوزه علم و فناوری، علاقه‌مند به صنعت خودروسازی.

جرقه اولیه اختراع تشخیص سن یا موقعیت سرنشینان خودرو حدود سه سال پیش با توجه به رؤیت سوانح‌ پیش اومده برای تعدادی از هم‌استانی‌ها زده شد.

خودرو، پزشکِ سرنشینان شد؛ ریشه‌کنی خطر خفگی در کابین؛ رانندگان زیر ۱۸ سال دیگر نمی‌توانند خودرو روشن کنند

پس از چند روز تحقیق و پرس و جو متوجه انتشار آماری از تعداد فوتی‌ها و حادثه‌های سالانه مرتبط با عدم داشتن گواهینامه رانندگی، پایین بودن سن راننده و سرنشینان خودرو را به دست آوردم که متأسفانه آمار زیادی بود؛ بنابراین جرقه رفع این مشکل و افزایش ایمنی خودرو‌ها مربوط به این بخش به ذهنم رسید، تحقیق، جمع‌آوری اطلاعات، طراحی و در نهایت به مرحله نهایی ثبت اختراع رسیدم.

آنا: چه اهدافی را در این تصمیم و اختراع خود دنبال کردید و نحوه عملکرد اختراع (دستگاه یا ...) چگونه بوده و برای چه مقاصدی سودمند است و چه کارایی و کاربرد‌هایی دارد؟

محسنی: این اختراع قابلیت تشخیص سن راننده و سرنشینان، تشخیص موقعیت سرنشینان در خودرو، تشخیص انسان و حیوان و اشیاء در خودرو را دارد.

این اختراع به راننده زیر ۱۸ سال اجازه روشن کردن خودرو را نمی‌دهد، همچنین تعداد نفرات حاضر در خودرو را تشخیص داده تا در زمان بروز تصادف بر بهبود عملکرد ایربگ‌های خودرو هم تأثیر خوبی بر جا بگذارد.

این اختراع به راننده زیر ۱۸ سال اجازه روشن کردن خودرو را نمی‌دهد و تعداد نفرات حاضر در خودرو را تشخیص داده تا در زمان بروز تصادف بر بهبود عملکرد ایربگ‌های خودرو هم تأثیر خوبی بر جا بگذارد

این سیستم تفاوت بین انسان و حیوان و اشیاء را نیز روی صندلی‌ها به طور دقیق تشخیص می‌دهد تا ایمنی‌های مربوط به این بخش را هم افزایش دهد و از کمبود اکسیژن و هوای مورد نیاز درون کابین خودرو جلوگیری کند.

اختراعی که سالانه جان هزاران ایرانی را نجات می‌دهد

آنا: آیا نمونه خارجی این محصول و اختراع وجود دارد؟ اگر جواب مثبت است اختراع شما چه مزیت‌ها و ویژگی‌های منحصربه‌فردی در مقایسه با نمونه‌های خارجی دارد؟

محسنی: سیستمی که توانایی تشخیص سن سرنشین را در خودرو داشته باشد تاکنون هیچ جای دنیا مورد ساخت و استفاده قرار نگرفته و این اختراع یک نوآوری بسیار خوبی در حوزه افزایش ایمنی و حفظ جان سرنشینان خودرو به شمار می‌رود.

مهم‌ترین هدف از ثبت این اختراع، بالابردن ایمنی خودرو‌ها و نجات جان انسان‌ها بوده، در کشور ما بسیارند خانواده‌هایی که جوانان و کودکان خود را به دلیل همین بی احتیاطی از دست دادند و تا ابد این داغ بر دلشان خواهد ماند، زمانی که در یک خودرو تمام عملکرد‌های جسمی و درونی سرنشینان و راننده توسط این اختراع برسی شود، قطعاً تعداد تلفات جاده‌ای مربوط به این اختراع کاهش پیدا خواهد کرد.

همانطور که ذکر شد این اختراع هیچ نمونه مشابهی ندارد.

آنا: اختراع شما چه کاربردهایی در صنعت، جامعه یا زندگی روزمره می‌تواند داشته باشد؟

محسنی: با به‌کارگیری این اختراع توسط خودروسازان داخلی یا خارجی با فراگیرشدن استفاده از آن، سالانه جان هزاران نفر که دلیل اصلی آن سوانح و فوت آنها مربوط به این اختراع است، نجات داده خواهد شد.

نمونه اولیه این اختراع اکنون در آخرین مراحل ساخت قرار دارد، هزینه نمونه اولیه به‌دلیل طراحی و ساخت سنسور‌ها برای نخستین‌بار و مهندسی‌های صورت گرفته کمتر از ۲۵ میلیون تومان بوده که در نمونه تولید انبوه این هزینه، مبلغ بسیار قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد تا توسط خودروسازان مورد استفاده قرار بگیرد.

آنا: اختراع و محصول مورد نظر اکنون در چه مرحله‌ای است، آیا به تولید انبوه رسیده یا خواهد رسید و برای تولید آن از طرف نهاد یا ارگان خاصی استقبال شده است؟

محسنی: در راه ساخت این اختراع حمایت خاصی از هیچ نهادی صورت نگرفته، اما دانشگاه کمک‌هایی در رابطه با انجام امور تحقیقاتی کرده که انجام امور تحقیقات بسیار سریع‌تر طی شده است.

امیدوارم بعد از اتمام ساخت نمونه اولیه و تست‌هایی که قرار است انجام شود به صورت کامل به یک شرکت خودروساز یا قطعه‌ساز واگذار شود تا در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار بگیرد، این اختراع توسط یک شرکت خودروساز چینی مورد پسند قرار گرفته و به‌زودی بعد از ساخت نمونه اولیه به این شرکت واگذار خواهد شد.

آنا: چه توصیه‌ای به جوانان و علاقه‌مندانی که می‌خواهند وارد عرصه اختراع و نوآوری شوند، دارید؟

محسنی: به جوانان نخبه کشورم توصیه می‌کنم که از عدم حمایت برخی افراد دلسرد نشوند و به راه خود در مسیر کسب علم و افزایش دانش خود در حوزه‌ای که به آن علاقه دارند ادامه بدهند که قطعاً در پایان موفقیت در انتظار آنهاست.

کشور عزیز ما از ظرفیت‌های بالایی در حوزه علمی برخوردار است و با وجود شما جوانان و دانشجویان آینده‌ای درخشان در تمامی زمینه‌های مختلف نصیب کشور ما خواهد شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر